Pinzellades Poètiques
Un dels objectius de LaSinNombre gallery és oferir una visió global del món artístic contemporani, per això una de les seves propostes es materialitza en les Pinzellades Poètiques. Un cicle mensual on des del traç gaudirem de la complicitat de la poesia literària i de la poesia gràfica i de les peculiaritats de la seva confluència. Descobrirem el jo íntim dels artistes en un binomi text-imatge que des del seu missatge recull emocions, sentiments i la seva particular visió estètica de l’entorn.
Recordem que la paraula poesia té la seva arrel en la paraula grega Poiesis, creació. Pinzellades poètiques vol ser la confluència dels múltiples fenòmens associatius i que generen una entitat nova.
Maridar diferents arts crea un art nou, que no és posar dues disciplines de costat, és dir més. Pensem en la música i en un text literari i tenim l’òpera. Pensem en vedettes i cançons del Paral·lel i tenim Gàngster, ploma i vaudeville. Crec que sortir de l’àmbit propi de la poesia i deixar-te influir o directament treballar amb un altre art, és enriquir-te, és oferir més a l’espectador. En certa manera és recuperar els orígens, tornar al que és més autèntic, més viu. Ja ho deia Horaci: Ut pictura poesis.
Coordina: Marta Pérez i Sierra

XIII
La pintura de Josep Domènech i Sánchez té la força del que no es pot mesurar o pesar, però que existeix i que es troba a faltar quan es deixa de contemplar. En el llibre XIII el poeta Carles Cervelló s’inspira en les seves pintures per escriure magnífics poemes que saben captar l’essència, allò que és imprescindible. Desig, presència i paraula
Poesia Suprematista
En Josep i la Sheila, haijin ell i fotògrafa dissenyadora ella, s’uneixen per parlar de suprematisme. Kazímir Malèvitx va crear el moviment pictòric del suprematisme, jugant amb formes geomètriques i colors per pintar quadres i trobar l’expressió des del mínim possible. En Josep empra els senryus (una poesia japonesa de tres versos similar al haiku) per parlar de la humanitat des de la mínima expressió i la Sheila dissenya els poemes a partir del quadres de Malèvitx per donar forma pictòrica al relat del llibre.
A Pinzellades Poètiques ens explicaran com van unir forces per crear aquest poemari. Senryus a Malèvitx a La SinNombre.
Paraula vs Imatge
Francina Bousan, pintora, i Jordi Canals, poeta, autors de Pas a pas, Sirius i Paraules vs Imatges ( Témenos Ed.) Tres llibres on investiguen la relació entre poesia i pintura aprofondint en cada treball amb més intensitat.
La poesia visual pot ser considerada com un episodi singular en la transformació dels nostres paràmetres de lectors i com un dels components indiscuti bles de la nostra cultura. Un component que la civilització present vol perfeccionar basant-se en les paraules que es diuen i se senten amb el ulls i amb la ment. De Paraules vs Imatges
Els colors, la textura i el moviment de la pintura subratllen l’expressivitat del poema. I avui, amb aquest modest però acurat missatge, volem fer-vos arribar el nostre darrer treball amb aquest Paraula vs Imatge.
Francina Bousan i Jordi Canals
Del pròleg de Sirius
Si la poesia de la imatge es fa còmplice de la poesia de la paraula conflueixen intensitats i suggeriments, que ofereixen al lector un binomi text-imatge enriquidor que multiplica les figures poètiques, que crea una nova entitat. A més el procés de treball de creació conjunta, obre noves vies als autors, ja que un s’alimenta de l’altre. No es tracta de posar “fotografies” als poemes, sinó de treballar conjuntament per dir sense dir, per mostrar lluny de l’evidència. Per crear i oferir.




Escrit amb espàtula
“Si poguessis resumir-ho en paraules, no hi hauria cap raó per pintar”
Edward Hopper
Aquesta cita del pintor americà no me l’he feta meva. No puc perquè penso que pintura o tot l’art i la poesia i, en general, la literatura, són el mateix: l’expressió d’una sensació, sentiments subjectius.
En el meu cas, Escrit amb espàtula esdevé l’expressió amb traç carregat de sensacions diverses d’una realitat interioritzada. L’espàtula, d’altra banda, és l’eina amb què expresso una realitat pictòrica completament com la veig i sento en aquest moment: esbossada i carregada de color igual que la poesia
Glòria Calafell
Setembre 2021


Poegrafies
26 de maig, a les 19 hores.
Rodolfo del Hoyo, poeta
Miriam G. Troncho, fotògrafa
En Rodolfo i la Míriam, poeta i fotògrafa exploren les confluències artístiques que els acosten. Hi ha molts punts de contacte i de complicitat entre la poesia literària i la poesia fotogràfica. Uns i altres posem de manifest el jo íntim a través del nostre jo poètic per mitjà del llenguatge ja sigui literari o fotogràfic.
A Pinzellades poètiques ens ho explicaran i mostraran. Poemes literaris i poemes fotogràfics a La SinNombre
Coordina: Marta Pérez i Sierra
Ovàrica
Rosa Maria Arrazola poetessa i artista plàstica presenta el seu projecte Ovàrica i ofereix la simbisoi entre poesia i arts plàstiques. 28/04 a les 19h.
Coordinat per Marta Pérez Sierra.
